Akým spôsobom najefektívnejšie nabrúsite sekeru?

 

Akým spôsobom najefektívnejšie nabrúsite sekeru?

 

Na položenú otázku vám radi odpovieme. Koniec koncov, o brúsení sekier niečo vieme. Preto vám ochotne poradíme. V nasledujúcom článku sa dočítate, ako nabrúsiť poškodenú alebo tupú sekeru, a tiež ako nabrúsiť sekeru, ktorá je stále v dobrej forme. Takisto sa s vami podelíme o rady zamerané na správne držanie sekery pri brúsení.

 

S tupou sekerou sa zle pracuje, a navyše je aj nebezpečná. Všimnite si, že pri používaní tupej sekery aplikujete väčšiu silu a robíte nekoordinované pohyby. Určite vám nemusíme vysvetľovať, aké to môže mať následky.

Práca so sekerou ostrou ako žiletka vám pôjde od ruky. Budete môcť efektívne sekať prostredníctvom správnej techniky, nie hrubej sily. Oveľa bezpečnejšie a menej vyčerpávajúco.

Je teda naozaj dôležité dbať nie len na údržbu rukoväte sekery, ale aj na zachovávanie ostrosti jej hrany. My na ostrenie sekier väčšinou používame brúsne kamene.

 

Hrubé ostrenie

Keď hovoríme o hrubom ostrení, myslíme tým opravu poškodenej hrany. Obsahuje okraj sekery zárezy, respektíve zúbky? Ak áno, potrebná starostlivosť spadá do kategórie hrubého ostrenia. Na brúsenie takejto sekery potrebujete pilník alebo hrubý, diamantom potiahnutý, brúsny kameň.

POZOR! Nepoužívajte brúsny kotúč, pretože hrozí priveľké zahriatie ocele, čo môže ovplyvniť jej tvrdosť.

Čím je zrnitosť kameňa hrubšia, tým viac brúseného materiálu odoberá. Brúsny kameň potiahnutý diamantom odoberie viac materiálu ako keramický brúsny kameň, a preto sa skvele hodí práve na opravu poškodenej sekery.

Sekery so zúbkatým ostrým sa každopádne nemusíte hneď zbavovať. Sekeru môžete brúsiť, kým zúbky nezmiznú alebo ju prípadne nechať tak, ako je. Zúbky sa pri pravidelnom používaní a ostrení sekery pomaly viac-menej vytratia.

 

Jemné ostrenie

Čo sa týka jemného ostrenia, aplikujeme ho pri ostrení stále relatívne ostrej alebo nepoškodenej hrany sekery. Najčastejšie sa v tomto prípade používajú dva druhy brúsenia. Konvexné a škandinávske brúsenie.

Konvexná hrana je menej ostrá, zvládne toho však pomerne veľa. Priamo za ňou sa totiž nachádza viac hmoty. Na takéto ostrenie si ale treba zvyknúť, pretože pri ňom nepoužívate priamočiary uhol.

 ostrie-convex-vs-ostrie-scandi

 

Sekera so škandinávskym brusom je síce o trošku menej pevná, za to je však omnoho ostrejšia. Škandinávske brúsenie sa preto najviac hodí na turistické alebo ručné outdoorové sekery. Ostrenie scandi hrany sa okrem toho vyznačuje väčšou jednoduchosťou, pretože pri ňom používate priamočiary uhol.

 

Scandi hranou disponuje napríklad naša multifunkčná Survival sekera

 

Survival sekera 04

 

Ostrosť sekery

Hrana štiepacej sekery by mala byť rovná a nepoškodená, ale nemusí byť až taká ostrá. Sekera na rúbanie však musí byť skutočne ostrá, aby bola funkčná. Trekingová sekera má byť primerane ostrá na to, aby spracovala dostatok materiálu. Rezbárska sekera musí mať maximálnu ostrosť.

 

Hlava sekery a jej údržba

Hlava sekery si našťastie nevyžaduje priveľkú údržbu. V prvom rade ju po každom použití riadne osušte. Čerstvé drevo totiž býva mokré. A povedzme často používané dubové drevo obsahuje i množstvo trieslovín. Bez dôkladného osušenia by vás tým pádom netrápila len hrdza, ale aj iné škaredé miesta na hlave sekery.

Ak však nájdete na hlave sekery škvrny, radšej nepoužívajte brúsny kameň. Zanechá za sebou nepríjemné škrabance a nedostane sa na ťažko dostupné miesta. Na odstránenie týchto škvŕn použite brúsnu hubku alebo brúsnu pastu.

 

Technika ostrenia v teréne

Nabrúsiť sekeru ručne je najjednoduchšie, ak držíte jej hlavu v ruke a rukoväť nechávate opretú o predlaktie. Vďaka tomu ľahšie nastavíte adekvátny uhol. Ide to v stoji aj v sede. Správny uhol ostrenia sekery sa pohybuje okolo 30 stupňov.

 Technika-brusenia-sekery-brusnym-kamenom

Najlepšie to ide vtedy, keď s brúsnym kameňom robíte krúživé pohyby. Ako keby ste sekeru čistili. Tým tiež zabezpečíte, že vám kameň nevykĺzne z ruky. Snažte sa, aby boli pohyby čo najmenšie, a aby ste obrúsili naozaj celú hranu. Pokračujte, kým nepocítite, že brúsny kameň už všade kĺže hladko. Následne celý postup zopakujte na druhej strane sekery.

Ak sa potrebujete uistiť, že poctivo ostríte celú hranu a používate správny uhol, pomôžte si označením čiernou fixkou. Ešte stále vidíte nejakú značku po zaostrení hrany? To znamená, že táto časť neprišla do kontaktu s brúsnym kameňom. Upravte uhol a brúste ďalej, aby ste sa zabezpečili dôsledné naostrenie aj tejto časti hrany.

ostrie-sekery

 

Technika ostrenia doma

Brúsite si sekeru radšej doma? Žiadny problém! Ďalšiu možnosť nabrúsenia sekery predstavuje jej zaistenie do zveráku. Keď je sekera pekne zaistená, na brúsenie máte voľné obe ruky. Takto lepšie udržíte správny uhol ostrenia. Existuje síce viacero techník, pri ktorých sa znižuje riziko porezania sa, no napriek tomu vám odporúčame používať pracovné rukavice.

 

Brúsne kamene

Pri brúsení sekery odporúčame menšie brúsne kamene. S ľahšími kameňmi sa totiž malé krúživé pohyby robia omnoho jednoduchšie. Obzvlášť príjemne sa ostrie sekery brúsi s okrúhlymi brúsnymi kameňmi.

 

Brusny-kamen-na-sekeru

 

Leštenie hrany

Na leštenie hrany sekery sa dá použiť napríklad kožený opasok či iný kúsok kože. Pripevnite ho k pevnému podkladu a jemne po jeho povrchu prechádzajte pritlačeným ostrím sekery. Odstránite tak posledné chybičky, ktoré sú stále prítomné, i keď nie sú moc viditeľné. Hranu sekery týmto spôsobom privediete k dokonalosti.

 

Skúška ostrosti

Aby ste sa uistili, že ostrie vašej sekery je dostatočne ostré, opatrne ho priložte na necht palca pod uhlom 45 stupňov. Ak sekera skĺzne, nie je dostatočne ostrá. V prípade, že vám necht odbrúsi, je naostrená správne. Keď chcete zistiť, či je sekera poriadne ostrá, môžete ňou tiež skúsiť odrezať kúsok papiera.

Späť do obchodu